Flyhistorikk.no
1974 Norsk luftfart

1974: SAS tømte Caravelle før den skulle på museum

I 1974 valgte SAS å gi den aller siste Caravellen som var i tjeneste hos selskapet, «Finn Viking» LN-KLH, som en gave til Norsk Teknisk Museum. Museet skulle flytte inn i nye lokaler på Kjelsås i 1980, og flyet var da noe som i følge planen skulle stå parkert utenfor museet.

Fra demonteringen av flyet på Gardermoen i 1985.

For Norsk Teknisk Museum skulle det bli en liten overraskelse da flyet ett år senere, etter at det ble parkert på Gardermoen, ble inspisert. Da hadde SAS valgt å demontere og ta ut alt av teknisk utstyr fra cockpiten, og deler av flyets hydrauliske systemer.

Delene var levert til et lager for flydeler i København. Det ville derimot museet ikke finne seg i.

Det ble lange samtaler og til slutt endte det med at SAS noe motvillig valgte å returnere utstyret de hadde avmontert «Finn Viking», og returnerte det til flyet på Gardermoen.

I 1974 kunne førstekonservator Gunnar Thoresen ved museet fortelle at det var helt uaktuelt å ta i mot flyet som gave dersom det manglet mye av utstyret. Teknisk museum ville vise frem flyet slik det var i trafikk hos SAS, ikke som et skjelett.

LN-KLH
Sud Aviation Caravelle SE.210 – Bygget 1959 – Levert SAS samme år. Tatt ut av trafikk 1974.
LN-KHL på Teknisk museum (Foto: HANS O. NYBORG)
Del

Andre artikler