Flyhistorikk.no
LN-LAB på Fornebu Foto: DNL
1946 ULYKKER

1946: DNL-fly styrtet på Snarøya etter avgang

DNL/SAS mottok i april Junkers-52 flyet som skulle få registreringen LN-LAB, flyet kom i selskapet 13. april 1946, bildet over er ett av de svært få som finnes av flyet i den ene måneden det fløy for selskapet.

Onsdag 22. mai 1946 var det 13 personer ombord i flyet, da det tok av fra Fornebu klokken 12.45 med kurs for Stockholm. Turen skulle vare kun 5-600 meter fra Fornebu, før kapteinen skulle merke at den en motoren stanset opp.

Eneste overlevende etter flyulykken fortalte til avisene etter ulykken at flyet plutselig la seg over på den ene siden, og at det deretter gikk bare nedover før det traff huset. Beskrivelsen skal være at hele nesepartiet på flyet hadde blitt borte da flyet traff huset og at denne overlevende hadde kunne krype ut av vraket, før det kort tid etter eksploderte i et flammehav.

Flyet holdt seg ikke lenge i luften og styrtet ned og traff deler av en villa som lå i Halden Terrasse 10 på Snarøya. Kun en av de 13 ombord klarte å ta seg ut av det brennende flyvraket og overlevde, trelasthandler Hans Kjær.

Inne i huset som ble truffet av Junkers-maskinen befant det seg en kvinne med to barn. Det var 62 år gamle Ragna Øverli med sine to barnebarn, som klarte å komme seg ut av huset som sto i full fyr.

En av passasjerene som omkom var den kjente norske forfatteren Ronald Fangen. Fangen var en av de viktigste mellom- krigs-forfatterne i Norge.

Junkers-52 flyet, LN-LAB, ble bygget i Tyskland og var under krigen tilhørende som  “Reichskommissar” Joseph Terboven «private» fly med registrering N9+DA. Flyet ble overtatt av det norske luftforsvaret da krigen var over, og solgt til DNL i februar 1946.

I følge flere avisartikler fra 1946 skal dette samme flyet ha hatt motorproblemer som en tekniker måtte se på under en mellomlanding i Gøteborg, på tur mellom København og Oslo, samme dag.

DNL måtte leie inn et fly fra ABA i Sverige en periode for å erstatte LN-LAB som var havarert.

Del

Andre artikler