Flyhistorikk.no
1940

1940: Nordmenn lurte tyskerne med egne flytyper

Under andre verdenskrig var det flere norske flygere som fløy tyskernes egen flytype, Heinkel 115. I Norsk Luftmilitært Tidsskrift kunne vi på 1960-tallet lese historien til Håkon Jørgensen som kunne fortelle at det var en tøff oppgave å fly et fly «alle» ville ta.

-Vi som var så heldige å få kjempe en to måneders kamp for fedrelandet i et fritt Nord-Norge, var veldig stolte over å kunne fly de tyske flyene som var utmerkede krigsfly. Til tross for dårlig armering var disse flyene etter datidens syn svært spreke. Utfordringen med å fly tyskproduserte fly, i et tysk okkupert land, var at alle krigsmenn skjøt på oss. De norske fartøyene og batteriene skjøt fordi de tok oss for å være tyske fly. Tyskerne gjorde ingenting, før vi faktisk skjøt mot dem, og da ble forvirringen total, de tok oss jo for å være tyske fly. Engelske, polske og franske fartøy og landbatterier åpnet alltid ild mot oss, vi lærte snart at vi måtte holde oss borte fra ale våre «venner». I det hele tatt var krigsflyvning med tyskbygde fly i Nord-Norge ikke en kjedelig oppgave, og aldri «a dull moment» skrev Jørgensen i sine fortellinger.

Sjefsflygeleder på Gardermoen på 1950-tallet, Erik Bjørnebye, hadde i årene før krigen brøt ut, fløyet Junkers 52 for DNL i Norge. Med krigens utbrudd ble han krigsflyger og fløy også de tyske Heinkel 115 som Norge den gang hadde.

I et intervju med Romerikes Blad på sin 50 års-dag i 1959 kunne Bjørnebye fortelle;

-Vi fløy mange bombetokt innover tyske stillinger i Nord-Norge. Men vi var sjelden utsatt for noen fare, ettersom tyskerne brukte samme typen fly ble vi tatt for å være tyskere. Da vi begynte å skyte gikk det helt i surr for dem, de skjønte ingenting. Samtidig ble vi jo også skutt av våre «egne», altså engelskmennene som også tok oss for å være tyske, forteller Bjørnebye til avisen.

Da krigen brøt ut hadde den norske marinen tre Heinkel 115 stasjonert på Skattøra. Flytypen var et helmetalls sjøfly som kunne ta med seg enten en 800 kilos torpedo, eller tre 250 kilos bomber. Totalt hadde Norge seks slike fly.

Tysk Heinkel 115 med tyske markeringer. Foto: WIKIPEDIA
Del

Andre artikler