Flyhistorikk.no
FOTO: SAS
1956

1956: SAS solgte sin siste DC-4 til dobbelt av prisen det var kjøpt for

Douglas DC-4 «Skymaster» var flytypen som fikk fart på transatlantiske flyvninger. SAS bestilte ti slike fly og satte flyene inn på ruter mellom Skandinavia og USA. Den nye flytypen ble flaggskipene i selskapet og skulle bli det for en periode på kun to år, da DC-6 gjorde sitt inntog.

Etterhvert ble DC-4-flyene overført til å fly på europeiske ruter, og når det nærmet seg midten av 1950-tallet ble det bestemt at samtlige fly skulle ut av flåten.

Overraskende nok ble flytypen godt mottatt i markedet og prisen ble deretter. Den etter den andre maskinen ga SAS et godt overskudd ved salg. Den største overraskelsen kom da den aller siste Cloudmaster skulle selges unna.

SAS hadde i sin tid kjøpt flyene nye fra fabrikken for en prislapp på 420.000 amerikanske dollar, per fly. Når dette siste flyet skulle selges, ti år etter leveranse og bruk hos selskapet, ble salgsprisen 725.000 amerikanske dollar. Nesten det doble av hva SAS hadde betalt for flyet nytt.

Gjennom årene skulle SAS gjøre store penger på å selge sine fly brukte, men å komme opp i en slik dobling av pris for et brukt fly, har vi ut i fra vår kunnskap ikke sett selskapet klare.

Del