Flyhistorikk.no
Kapring av SAS-fly på Gardermoen
1994 VI ANBEFALER

1994: Kaprerdrama på Gardermoen ble avsluttet med mystisk koffert

Torsdag 3. november 1994 skulle SK347 fra Bardufoss til Oslo Fornebu, ombord er det 123 passasjerer og et mannskap på seks. Flyet tok av fra Bardufoss ved 14.15 tiden da det kort tid etter blir kapret av en av passasjerene, en 25 år gammel asylsøker fra Bosnia.

«Sigun Viking» er av typen MD-82.

Flyet omdirigeres og lander i Bodø 15.02, etter forhandlinger med kapreren får alle kvinner og barn, totalt 46 passasjerer og to av kabinpersonalet forlate flyet her. En kvinne blir igjen ombord da hun nekter å forlate flyet, resten er menn. Deretter går turen videre mot Oslo og Fornebu klokken 16.00.

Da blir det ringt inn en bombetrussel til ledelsen på flyplassen. Dermed må hele Fornebu evakueres. Politiet bestemmer seg for at det kaprede flyet må lande på Gardermoen.

Når klokken nærmer seg 17.20 lander SAS-flyet på Gardermoen, hvor et stort oppbud av ambulanser, politi og brannvesen står klare. Ved 18.00-tiden får en tolk og forhandler kontakt med kapreren ombord i SAS-flyet, han hevder å være fra Bosnia, og krever at et internasjonalt team må mobiliseres for å ta seg inn i Bosnia.

På samme tid åpnes Fornebu igjen, og kapteinen på SAS-flyet får avvist kravet fra kapreren om å reise videre til Fornebu. Da bestemmer kapreren seg for at han vil snakke med utenriksminister Bjørn Tore Godal, ellers vil han tvinge flyet til å forlate Norge.

Stemningen ombord med de 77 passasjerene og mannskapet på fire er spent. Klokken 18.45 ber kapreren politiet om at Gro Harlem Brundtland og Godal skal holde en appell på en større TV-kanal som CNN, om humanitær hjelp til Bosnia fra det internasjonale samfunnet.

Kapreren ber også om at en kode skal sendes ut via NRK radio, og rundt 20.00, sendes koden «59 59 59» ut over eteren på NRK P3 under Dagsnytt denne kvelden. (Hør meldingen her) Meldingen skal være med på å stoppe videre aksjoner fra medhjelpere i følge mannen fra Bosnia.

Så starter arbeidet fra politiets side, som klarer å hale ut tiden, både ved at det tar tid å få tak i Brundtland, og at det trengs mer tid for å finne de rette personene. I nesten syv timer pågår kaprerdrama på Gardermoen, før klokken 21.00 fikk mannen fra Bosnia nok, han orket ikke mer.

-Jeg vil ikke at de som er ombord her skal ha det like vondt som alle hjemme i Bosnia, dere kan komme å hente meg, fortalte han til politiet.

Bombetrussel på pressesenter

Da kaprerdramaet var vel over, skulle politiet få et nytt drama å forholde seg til på Gardermoen. Like før klokken 22.00 på kvelden ble det oppdaget en stålkoffert som sto på dametoalettet ved pressesenteret i andre etasje på terminalen på Gardermoen (GA-terminalen), denne ville ingen vedkjenne seg, dermed ble det full evakuering av den charterterminalen.

Kort tid etter skulle det vise seg at det var en NRK-ansatt som hadde glemt denne igjen på toalettet.

Dette var forøvrig det andre kaprerdramaet på Gardermoen på 14 måneder.

Del

Andre artikler