Flyhistorikk.no
Foto: Forsvaret
1984

1984: Norske F-16 avverget at passasjerfly fløy inn over Sovjet

I starten av oktober 1984 oppdaget norske myndigheter at et amerikansk passasjerfly av typen Boeing 707 var på vei over Norge og med stø kurs rett mot Kola-halvøyen i Sovjetunionen. Da ble amerikanske myndigheter kontaktet ettersom flyet både var uvanlig å se på disse kanter, og det ikke lykkes norske flygeledere å få kontakt med pilotene.

Med nedskytingen av en Koreansk Boeing 747 over Sovjet for ett år siden i 1983 friskt i minnet, ble det gitt i oppdrag fra amerikanske myndigheter å sørge for at flyet ble stanset. Da sendte det norske Forsvaret to F-16 på vingene.

De norske F-16 pilotene fikk kontakt med pilotene i Boeing 707-flyet, som var fra selskapet South Pacific Island Airlines på Hawaii.

Pilotene skal ha vært uvitende om hvor de befant seg, og at de var så nær grensen til Sovjet. Ombord i flyet befant det seg 120 FN-soldater fra Fiji som skulle til Libanon. Flyet var på vei fra Fiji og skulle mellomlande i Amsterdam.

Det amerikanske luftfartstilsynet valgte etter denne hendelsen å trekke tilbake AOC-lisensen til flyselskapet, noe det også hadde gjort flere ganger tidligere.

Flyselskapet hadde ikke godkjennelse til å fly polarflyvninger, og flyene hadde ikke utstyr til dette, samt at pilotene ikke hadde trening for å fly denne typen langdistanse flyvning.

Selskapet fikk godkjennelse på nytt noen måneder senere til å fly, men gikk konkurs i 1987.

Del

Andre artikler