Flyhistorikk.no
Foto: Swissair/Zurich Airport
1957 VI ANBEFALER

1957: Underskrev kontrakt for kjøp av Caravelle

Fredag 28. juni 1957 troppet en delegasjon fra flyselskapet SAS opp på kontorene til SUD-Aviation i Paris i Frankrike. Der ble det et møte mellom SAS og flyprodusenten som skulle ende med at det ble underskrevet en avtale om å levere seks Caravelle-fly, med det første i 1959.

Avtalen underskrives i Paris. Foto: SAS Museet/SAS

Avtalen inkluderte reservedeler, og en opsjon på ytterligere 13 fly av samme typen.

Prislappen SAS skulle betale var i underkant av 18 millioner kroner per fly, og betalingen skulle skje i svenske kroner. Totalt ble avtalen på rundt 125 millioner kroner med alle rabatter selskapet oppnådde i sine forhandlinger. SAS hadde hatt egne representanter på plass hos produsenten i Frankrike, som hadde fulgt utviklingen av det nye flyet på nært hold.

SAS skulle bli ett av de første selskapene i verden som skulle ta i bruk Caravellen, det franske flyselskapet Air France hadde undertegnet avtale om kjøp bare dager før SAS.

SAS-delegasjonen får omvisning på fabrikken og sitt første fly. FOTO: SAS Museet/SAS

Det planlagt en prøvetur av flyet allerede 1. juli, og turen med prototypen gikk mellom Paris til København, videre til Oslo og deretter til Stockholm.

Prøveturen fra København til Oslo tok 55 minutter, og under landingen ble det spilt av klassisk musikk skrev avisene den gang.

Del

Andre artikler