Flyhistorikk.no
1997 VI ANBEFALER

1997: Gikk sammen i allianse med fem selskap

Året 1997 ble starten på det som heter Star Alliance. Samarbeidet kom i stand etter at SAS og Lufthansa hadde dannet sin egen allianse, og ønsket å få med seg Thai Airways. I tillegg hadde United Airlines i USA og Air Canada i Canada inngått en allianse. Disse fem selskapene fant sammen og dannet Star Alliance.

Under en pressekonferanse i Frankfurt i mai 1997 ble alliansens planer og logo presentert. Medier over hele verden spekulerte i om disse fem selskapene nå skulle slå seg sammen til ett selskap, men det kunne direktørene for de fem selskapene avkrefte.

Passasjerundersøkelser hadde vist at reisende ønsket en bedre flyt når det kom til overganger mellom selskap og bonuspoeng. Nå skulle alle som reiste med et Star Alliance-selskap på bonuspoeng på tvers av selskapene, og kunne reise på en og samme billett.

Fra starten i 1997 vill alliansen stå for 578 destinasjoner i 106 land med til sammen 1334 fly i de fem selskapene. Årlig omsetning var 300 milliarder kroner samlet.

I oktober 1997 skulle selskapet Varig i Brasil også kaste seg inn i alliansen.

I 2020 er det 27 hovedmedlemmer og en rekke datterselskap som er del av alliansen.

Ett år senere presenterte Star Alliance det første flyet som skulle vise alle medlemslogoene på flykroppen. Et Airbus A340 ble presentert for publikum under ILA i Berlin i 1998.

De fem opprinnelige selskapene med SAS i spissen i 1997. Foto: Star Alliance
Del

Andre artikler