Flyhistorikk.no
Galaxy-flyet på Gardermoen i 1978
1978 VI ANBEFALER

1978: Kaos på Gardermoen da verdens største fly ankom

I april 1978 ble det annonsert at det skulle gjennomføres en luftbro fra Gardermoen til Midt-Østen, med norske FN-soldater. Totalt skulle 675 FN-soldater fraktes fra Norge, med 35 forskjellige fly.

Et av flyene som ble hentet inn var et amerikanske C-5 Galaxy transportfly, på den tiden verdens største fly. Det var til tider kaos på Gardermoen da flyet ankom, biler ble parkert overalt langs veien inn og ut til terminalen. Folks kulle se dette flyet lande og ta av fra Gardermoen.

Det var Air Lift Command fra USA som valgte å sette inn flyet til en verdi av 1500 millioner kroner, for å fraktet fire Bell-helikoptre for det norske forsvaret. I tillegg til det enorme transportflyet ble også fem C-141 Starliftere i tillegg til 12 tyske Transall og Norges egen Hercules C-130 fra 335 skvadronen satt inn.

Galaxy-flyet tok med seg foruten de fire helikoptrene også to kjøretøy for terreng, en tanklastebil og syv tonn med ekstra utstyr. Det ble også fraktet et stort pengeskap med penger som skulle betales som lønn til styrkene på oppdrag.

Luftbroen gikk med de amerikanske flyene til Tel Aviv i Israel ettersom disse ikke fikk lande i Beirut, mens de norske Hercules-flyene fikk fly direkte til Beirut.

De 700 FN-soldatene ble sendt i puljer på 20-30 mann per fly.

Del

Andre artikler